ZAPRASZAMY ZESPOŁY KLASOWE DZIEWCZĄT DO UDZIAŁU W KONKURSIE PROMUJĄCYM ZDROWĄ ŻYWNOŚĆ
„WIEM, CO JEM”KONKURS ORGANIZOWANY JEST PRZEZ SAMORZĄD UCZNIOWSKI W ZSzZ W DYNOWIE
W RAMACH REALIZACJI PROJEKTU„SZKOLNE AKCJE – INSPIRACJE” SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO
Termin: 11.10.2023 r.(środa)
Miejsce: Zespół Szkół Zawodowych im. Kard. Stefana Wyszyńskiego w Dynowie
Cel konkursu:
Celem konkursu jest upowszechnianie podstawowych wiadomości dotyczących zdrowej żywności oraz zasad prawidłowego odżywiania, a także promowanie żywności ekologicznej, rozwijanie umiejętności pracy zespołowej i potrzeb estetycznych uczniów.
Zainteresowanie problematyką prozdrowotną uczniów jest głównym zadaniem tego przedsięwzięcia.
Zasady konkursu:
- Konkurs będzie przeprowadzony jako współzawodnictwo drużynowe dziewcząt reprezentujących poszczególne zespoły klasowe Technikum w ZSzZ w Dynowie.
- Zespół klasowy reprezentuje 4 uczennice.
- Uczestniczki konkursu będą musiały wykazać się wiedzą teoretyczną, a także praktyczną w przygotowaniu zdrowego posiłku z zastosowaniem produktów z nowej piramidy żywieniowej.
- Posiłek przygotowany przez zespoły klasowe nie może wymagać obróbki termicznej (gotowania, smażenia, pieczenia) i powinien składać się głównie z produktów naturalnych i jak najmniej przetworzonych.
- Posiłek powinien być propozycją przekąski, sałatki lub kanapki, która może stanowić tzw. „drugie śniadanie” ucznia.
Kryteria oceny przygotowanych potraw:
- pomysł wykonania
- wartość odżywcza posiłku
- smak potrawy
- estetyka wykonania i podania posiłku.
Informacje dodatkowe:
- Organizator konkursu przewiduje nagrodzić trzy najlepsze drużyny. Nagrody zostaną sfinansowane ze środków dotacyjnych pozyskanych w ramach przystąpienia SU w ZSzZ w Dynowie do projektu Fundacji Misji Obywatelskiej „Przystanek – Czas na Podkarpacką Młodzież!”
Zgłoszenia udziału w konkursie należy dokonać do dnia 06.10.2023 r. (piątek) u Szkolnego Koordynatora Zespołu Promocji Zdrowia p. Aliny Paściak oraz opiekunów Samorządu Uczniowskiego p. Katarzyny Marcinek i p. Piotra Marcinka